Esikoulu- ja päiväkotitoiminta

STEINERPÄIVÄKOTI PUNAVARPUNEN on pieni, kodinomainen päiväkoti, joka sijaitsee Kaarretiellä Tuirassa. Päiväkodissa toimii kaksi 3—6-vuotiaiden lasten ryhmää: toinen kahden kasvattajan hoivaama 14 lapsen ryhmä ja toinen 18 lapsen ryhmä kolmen kasvattajan suojissa. Päiväkodin keittiössä tuoksuu tuore leipä ja valmistuu maukas kasvisruoka luomuraaka-aineista.

Nykyajan lapsi viettää suuren osan lapsuudestaan päiväkodissa. Hyvän fyysisen hoivan lisäksi lapsi tarvitsee rakastavan ja kunnioittavan ilmapiirin, joka luo turvallisuuden tunteen ja tukee lapsen omaa kokonaisvaltaista kasvua.

Punavarpunen pyrkii olemaan pienelle lapselle päivän aikana mahdollisimman kodinomainen päiväkoti, jossa isot ja pienet muodostavat suuren sisarusparven. Päiväkodissa eletään kodin arkea askareineen ja annetaan tilaa lapsen leikeille ja sadun hohteelle. Kotoisat askareet ja lapsen huomioiva kiireettömyys ovat pohja, jolle kaikki pedagoginen toiminta rakentuu.

Pedagogiikan kulmakivet ovat rytmi, jäljittely ja leikki. Rytmisyydellä on olennainen osa varhaiskasvatuksessa. Päivittäin ja viikoittain toistuva toiminta luo turvaa ja liittää lapsen aikaan. Alle kouluikäinen lapsi oppii pääasiassa jäljitellen. Varhaiskasvattaja pyrkii parhaansa mukaan olemaan lapsen edessä aikuinen, jota lapsi voi jäljitellä.

Punavarpusessa on joka päivä tilaa ja aikaa leikille. Vapaa leikki, joka syntyy lapsen vapaasta tahdosta toimia, muotoutuu lapsen omien tarpeiden mukaan. Leikin kautta lapsi harjoittaa monia taitoja ja rakentaa maailmaansa. Pitkäkestoisessa leikissä toisten kanssa kehittyvät niin sosiaaliset taidot, luovuus kuin ongelmanratkaisukykykin. Lapsi leikkii itsensä maailmaan.

Yhteystiedot:
Oulun steinerpäiväkoti Punavarpunen
Kaarretie 14
90500 Oulu
puh. (08) 345 642
www.punavarpunen.org

 

STEINERPÄIVÄKOTI TAIVONKAARI avasi ovensa elokuussa 2009 Hiidenkiukaan asumisyhteisön tiloissa Puolivälinkankaalla. Päiväkodissa on 25 paikkaa neljässä pikkuryhmässä 1—6-vuotiaille lapsille. ”Taivontähdillä”, ”Pikku-Kuutamoisilla”, ”Kuutamoisilla” ja ”Otavaisilla” on oma hoitaja ja pesä. Taivontähtien Tähtölässä piipertää neljä alle 3-vuotiasta, muissa ryhmissä on 3—6-vuotiaita. Tämän vuoden eskarit touhuavat Pohjolassa muiden Otavaisten joukossa. Päivän mittaan on yhteistä touhua ja leikkiä, sisällä ja ulkona koko pikkuväen kesken. Päiväkodissa työskentelee neljä varhaiskasvattajaa ja kasvis-kalaruuan valmistaa oma keittäjä lähes kokonaan luomu-lähiruokana.

 

steiner.esik

 

Päiväkodin arkea rytmittävät päivän turvalliset toistuvuudet, jokaisen viikonpäivän omat puuhat ja vuodenkierron seuraaminen. Teemme retkiä lähimetsään ja rannalle, maalaamme, leivomme ja hoidamme yhteistä kotia; kädentöitä tehdään vuodenkierron ja lasten kiinnostuksen mukaan. Lasten leikeille jätämme tilaa mahdollisimman paljon. Päivittäin rakentelevat pienet ilvekset pesiään ja tontut tupiaan taivonkaaren alle ja erilaisia maailmoita syntyy kannoista, oksista ja mehiläisvahoista. Lapset piirtävät ja kuvittavat omia tarinoitaan ja päivittäin kerrottuja satuja.

Päiväkodin isot tekevät omia aikuisten töitään, joihin lapset saavat halutessaan liittyä, auttavat apua tarvitsevia ja ohjaavat sujuvaan yhteistyöhön. Aamupiiriin, ruokailuun ja lepohetkeen kuuluvat laulut, lorut ja tarinat välillä omassa pienessä ryhmässä, välillä kaikkien taivonkaarelaisten kesken. Yhteinen arki kantaa ja luo turvaa, vuodenkierron juhlat valaisevat sitä kukin omalla tunnelmallaan.

 

steiner.esik2

 

Yhteistyö vanhempien kanssa on tärkeää, ja se toteutuu vanhempainilloissa, kotikäynneillä ja keskusteluilla. Varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmia pyritään kehittämään Taivonkaareen sopiviksi ja siellä toimiviksi. Steinerpäiväkoti Taivonkaari tekee yhteistyötä Oulun kaupungin, Steinerpäiväkoti Punavarpusen ja muiden alueella toimivien yksityisten päiväkotien kanssa. Tukea saamme myös Steinerkasvatuksen liiton varhaiskasvatusjaostosta. Esiopetuksessa pääyhteistyökumppani on Oulun steinerkoulu ja mahdollinen muu lapsen tuleva koulu.

Tervetuloa tutustumaan!
Steinerpäiväkoti Taivonkaari
Hiidentie 1 C
90550 Oulu
puh. 044 2188 999/Iiris
044 0218 899/päiväkoti
www.taivonkaari.fi